Hvad er Blockchain egentlig?

Hvad er Blockchain egentlig?

Sidder du også og spekulerer på det ind imellem? Måske har du hørt at BTC er lige omkring 10.000 11.500 US$ værd (28. nov 6. dec. 2017)? Eller kniber det med at holde styr på hvor mange satoshis der går på en bitcoin?

I stedet for at at jeg prøver at beskrive, hvordan blockchain'en virker, så kan du prøve at klikke på den røde blinkende lampe, på denne side - ja, dvs du skal først lige verfe en irriterende email-adresse-fisker tilside!

Tænkte du mere på, hvordan blockchain'en virker - sådan rent teknisk? Ja, Satoshi Nakamoto (som kun meget få mennesker ved hvem er, hvis ikke det er et "hold" mere end bare én person), har beskrevet det her, men en light version - endda med en implementering i Ruby - finder du her. Er du ikke så meget til Ruby, har jeg skam også en JavaScript implementering af den grundlæggende blockchain til dig

Kryptovaluta

Nu ved du så hvordan blockchain'en fungerer - og det er den, som holder styr på de penge overførsler, der bliver foretaget med BTC, eller bitcoin. BTC er en krypto-valuta. Krypto fordi den altså blandt andet er baseret på en kryptografisk værdi. Valuta fordi mange, efterhånden rigtig mange, tillægger den en værdi. Da de første mange tusinde BTC blev "gravet ud" var der næsten ingen som tillagde dem nogen værdi => lille efterspørgsel => lille værdi. Med tiden er der blev gravet rigtig mange BTC ud, men der er endnu flere, der tillægger dem en værdi => stor efterspørgsel => stor værdi.

Krypto valutaer skal ses i forhold til fiat valutaer.

FIAT penge

Fiat penge eller fiat valutaer er valutaer uden en egentlig værdi, men hvor værdien er bestemt ved lov eller dekret, og udtrykket stammer da også fra Latin - lad det være sådan, brugt i betydningen af ordre eller bestemmelse; læs mere om dem her.

Er det hele kun penge?

Nej - blockchain'en er måske i virkeligheden meget mere interessant til mange andre formål. Eksempelvis godstransport fra sælger til køber. Hvor der i dag er et utal dokumenter indblandet i godsbefragtningen, lover blockchain'en at rydde op i dette papirtyrani.

Dine egne data - os alle hver især - hvad enten det er røntgen billeder fra kiropraktoren, blodprøver fra din praktiserende læge, eksamensbeviser fra dine år i gymnasiet, førerbevis, osv; det kan altsammen ligge i en blockchain